Τάλκοτ Πάρσονς
< πίσω στους Συγγραφείς

Τάλκοτ Πάρσονς φωτογραφία Ο Τάλκοτ Πάρσονς (Talcott Parsons), από τους θεμελιωτές της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας και της κοινωνιολογίας, γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 1979. Σπούδασε βιολογία, φιλοσοφία, οικονομικά και κοινωνιολογία, και η ευρύτητα αυτή των σπουδών του αντανακλάται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα των θεωριών του. Υπήρξε μαθητής και μεταφραστής του Μαξ Βέμπερ, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με όλους του κλασικούς των κοινωνικών επιστημών. Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της φυσιογνωμίας του ιδρύματος αυτού. Καθοριστική είναι και η περίοδος κατά την οποία υπήρξε πρόεδρος της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Κλασικά είναι πλέον τα έργα του: The Structure of Social Action (1937), The Social System (1951), Toward a General Theory of Action (1951), Politics and Social Structure (1969), Action Theory and the Human Condition (1978).

Καπιταλισμός και αξίες
Τα πρώιμα κείμενα

Ο τόμος συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά από τα πρώιμα κείμενα του Τάλκοτ Πάρσονς, ο οποίος, αν και διεθνώς θεωρείται θεμελιωτής της σύγχρονης κοινωνιολογίας, στην Ελλάδα παραμένει σχετικά άγνωστος. Στα κείμενα που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μπορεί κανείς να εντοπίσει σε καθαρή μορφή όλες εκείνες τις φιλοσοφικές, επιστημολογικές και ιδεολογικές διαστάσεις που διαμόρφωσαν αργότερα την προβληματική της Δομής της κοινωνικής δράσης. Ο Τάλκοτ Πάρσονς αξιολογεί εδώ το έργο του Ντιρκέμ, του Βέμπερ, του Ζόμπαρτ, του Μάρσαλ, του Παρέτο, αλλά και του Μαρξ και θέτει το ζήτημα της μεθόδου των κοινωνικών φαινομένων και της σχέσης της κοινωνιολογίας με τις υπόλοιπες κοινωνικές επιστήμες.
μετάφραση: Βασίλης Μαγκλάρας
επιμέλεια: Βασίλης Μαγκλάρας
εισαγωγή: Βασίλης Μαγκλάρας
έτος: 2008
ISBN: 978-960-8392-58-8
σελίδες: 256
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 19.00€

Επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών Κείμενα

Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται για πρώτη φορά κείμενα που καλύπτουν όλο το εύρος της επιστημολογικής και μεθοδολογικής συζήτησης στις κοινωνικές επιστήμες. Παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές θεωρίες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, οι διαμάχες περί αξιών, περί θετικισμού και περί ορθολογισμού που σημάδεψαν την πορεία των κοινωνικών επιστημών και οι σύγχρονες κατευθύνσεις του μεταδομισμού, του ιστορισμού, της ερμηνευτικής, μέχρι τη δεκαετία του '80. Οι συγγραφείς, παλαιότεροι και σύγχρονοι «κλασικοί» προέρχονται τόσο από την κοινωνιολογία και την πολιτική επιστήμη όσο και από τα οικονομικά, την ψυχολογία την ιστορία και τη φιλοσοφία. Τα περισσότερα από τα κείμενα μεταφράζονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά, προσφέροντας στην επιστημονική κοινότητα, φοιτητές, ειδικούς αλλά και ενημερωμένο κοινό, μια μοναδική πηγή υλικών. Οι επιμελητές συνεισφέρουν μια κατατοπιστική συνοπτική εισαγωγή στην επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών καθώς και έναν κριτικό σχολιασμό της συνολικής ιστορικής πορείας και των επίκαιρων ζητημάτων.
επιμέλεια: Γεράσιμος Κουζέλης, Κοσμάς Ψυχοπαίδης
έτος: 1996
ISBN: 978-960-85379-5-8
σελίδες: 574
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 23.00€