Παντελής Μπασάκος
< πίσω στους Συγγραφείς

Παντελής Μπασάκος φωτογραφία Ο Παντελής Μπασάκος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και συνέχισε στο Παρίσι, αρχικά με την καθ. Clemence Ramnoux (Ναντέρ) και μετά με τον καθ.Paul Ricoeur, στο ίδιο πανεπιστήμιο και στο Centre d’ Histoire des Sciences et des doctines του CNRS, όπου για ένα διάστημα εργάστηκε ως επί συμβάσει ερευνητής. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών. Έχει επίσης διδάξει στο Τμήμα πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979 – 2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για ένα διάστημα υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών ‘Δευκαλίων’, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά (ΕΚΠΑ) και Ιόλη Πατέλη (Παν. Πατρών). Διευθύνει, μαζί με τους Καθηγητές Βασίλη Κάλφα (ΑΠΘ) και Γεράσιμο Κουζέλη (ΕΚΠΑ), την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981, Nanterre, επιβλ. Paul Ricoeur), Επιχείρημα και Κρίση, Αθήνα 1999, Νήσος, Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης Husserl Wittgenstein, Αθήνα, Εστία, 2006, Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική, μετάφραση και εισαγωγή, Αθήνα 2016, Νήσος. Όλες οι δημοσιεύσεις, άρθρα κ.λπ. είναι διαθέσιμες στο Pantelis Bassakos Academia.edu και στο site https://pantelisbassakos.academia.edu/. Αντικείμενο τωρινής έρευνας: ιστορία και θεωρία της ρητορικής και της διαλεκτικής. Συνεργάζεται με την κ. ‘Αννα Τηγάνη (διδάσκουσα, τμήμα ΙΦΕ, ΕΚΠΑ) για την μετάφραση, και σχολιασμένη έκδοση, των Τοπικών του Αριστοτέλη.

Επιχείρημα και κρίση

Στη μονογραφία αυτή αναλύονται κεντρικές όψεις της θεωρίας του επιχειρήματος, από την προοπτική της σύγχρονης συζήτησης για την ορθολογικότητα. Η ανάλυση βασίζεται σε ευρύ φάσμα κειμένων (Αριστοτέλης και Σχολιαστές, ρητορική θεωρία της ύστερης αρχαιότητας, Καρτέσιος, σύγχρονοι θεωρητικοί). Πρόκειται για την πρώτη ελληνική συστηματική μελέτη του δικανικού επιχειρήματος από φιλοσοφική σκοπιά. Η πρωτότυπη προσέγγιση του συγγραφέα κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα χρήσιμο για τη σύγχρονη συζήτηση. Για το βιβλίο του Μπασάκου γράφηκε πως αποτελεί μια από τις ελάχιστες κρίσιμες ελληνικές σμβολές στη διεθνή φιλοσοφική συζήτηση. Ο Παντελής Μπασάκος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
έτος: 1999
ISBN: 960-7711-21-1
σελίδες: 148
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 16.00€

Γραφή και ανάγνωση
Για τη χρήση της γλώσσας στις επιστήμες

Τα κείμενα αυτού του τόμου έχουν προέλθει από μια μακρά διεθνή συζήτηση και προσπαθούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που σπάνια τίθενται, γιατί μοιάζουν άλυτα στις συνθήκες των ευρωπαϊκών μαζικών σπουδών: Πώς γίνεται να μην μπορούν να γράψουν και κυρίως να μην μπορούν να διατυπώσουν επιχειρήματα οι φοιτητές; Είναι δυνατόν να μη διάβασαν σε ολόκληρη τη διάρκεια των σπουδών τους ποτέ ένα ολόκληρο βιβλίο; Γιατί το πανεπιστήμιο δεν τους έμαθε ποτέ να διαβάζουν και να γράφουν; Οι φοιτητές θα βρουν στον τόμο ένα πολύτιμο και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό υλικό που φτιάχτηκε για να τους συντροφεύσει στις δύσκολες και μοναχικές ώρες που περνούν μπροστά στο άσπρο χαρτί και τα πολυσέλιδα «θεωρητικά» κείμενα, ένα υλικό που μπορεί να τους βοηθήσει χωρίς να απαιτεί να το σεβαστούν. Οι διδάσκοντες θα βρουν ιδέες και προτάσεις, που αν μη τι άλλο θα τους υπενθυμίσουν ότι δεν είναι μόνοι, ότι κι άλλοι ταλαιπωρούνται με τα ίδια προβλήματα. Ο τόμος απευθύνεται όμως και σε οποιονδήποτε συναντά προβλήματα χρήσης της γλώσσας στη δουλειά του, σε οποιονδήποτε διαβάζει ή γράφει.
επιμέλεια: Γεράσιμος Κουζέλης, Παντελής Μπασάκος, Michael Stoppler, Hartwig Zander
έτος: 2001
ISBN: 960-85931-0-1
σελίδες: 328
διαστάσεις: 24x17εκ.
τιμή: 23.00€