Βασίλης Κάλφας
< πίσω στους Συγγραφείς

Βασίλης Κάλφας φωτογραφία Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος (με τον Παντελή Μπασάκο) της μετάφρασης των Απάντων του Αριστοτέλη στις εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών σπουδών (ίδρυμα Τριανταφυλλίδη). Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2019 με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη Ξανθόπουλου και Πνευματικού και με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης του έτους 2015 για τη μετάφραση των Φυσικών του Αριστοτέλη.Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Eπιστημολογίας, Αθήνα 1983· (με τον M.Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα) Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, Αθήνα 1990· Πλάτων «Tίμαιος», Αθήνα 1995· Aριστοτέλης «Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο)», Αθήνα 1999· Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα, Αθήνα 2005· (με τον Γ. Zωγραφίδη) Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Θεσσαλονίκη 2006· Aριστοτέλης, «Mετά τα φυσικά. βιβλίο A», Aθήνα 2009· Aριστοτέλης, «Περί γενέσεως και φθοράς», Αθήνα 2011· Aριστοτέλης, «Φυσικά», Αθήνα 2015· H φιλοσοφία του Αριστοτέλη, 2015, ψηφιακό βιβλίο, Callippos Πανεπιστημιακά συγγράμματα· (επιστημονικός υπεύθυνος) Η ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια του Πλάτωνα, IME 2016· Θεός Αναίτιος. Περί του πλατωνικού μύθου του Ηρός, Αθήνα 2019. Έχει πάνω από 50 δημοσιευμένα άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Επιστημονική πρόοδος και ορθολογικότητα

Το βιβλίο του Βασίλη Κάλφα παραμένει μία από τις σημαντικότερες ελληνικές συμβολές στη σύγχρονη επιστημολογική συζήτηση. Ο συγγραφέας παρουσιάζει συστηματικά την εξέλιξη της φιλοσοφίας της επιστήμης από το Λογικό θετικισμό στον Πόπερ, τον Λάκατος, τον Κουν, τον Πάτναμ και τον Λαουντάν. Η παρουσίαση αυτή είναι γραμμένη με τρόπο που από τη μια να είναι κατανοητός στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για παρόμοια θέματα και από την άλλη να αποτελεί για τον ειδικό ερευνητή πηγή χρήσιμων πληρφοριών και πρωτότυπων επιχειρημάτων. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη της διένεξης γύρω από την έννοια της «προόδου» και προτείνει μια πρωτότυπη και επίκαιρη ανάγνωση της στροφής προς μια νέα, ορθολογική θεμελίωση της επιστήμης. Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
έτος: 1997
ISBN: 960-7711-13-0
σελίδες: 272
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 16.00€

Περί κατασκευής

Ο τόμος αφιερωμένος στη μελέτη της παρουσίας και των πολλαπλών χρήσεων της ιδέας της κατασκευής, περιλαμβάνει 34 πρωτότυπα άρθρα και σημειώματα ελλήνων και ξένων μελετητών από διάφορες περιοχές της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, καθώς και κείμενα του Φρόυντ και του Χέγκελ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Στην πρώτη ενότητα του τόμου μεταφράζονται κείμενα από την ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση του 2ού αιώνα, τα οποία έχουν συμβάλει στη διερεύνηση του περιεχομένου της ιδέας της κατασκευής. Στη δεύτερη ενότητα του τόμου γίνεται μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στις επιστημονικές, τις καλλιτεχνικές και τις φιλοσοφικές πρακτικές. Μέσα από συγκεκριμένες αναλύσεις χρήσεων της έννοιας της κατασκευής, επιδιώκεται η σύγκλιση των επιμέρους προβληματικών με τη βοήθεια της ακόλουθης διαίρεσης: α) φύση, νοητικές παραστάσεις και ασυνείδητο, β) κοινωνία, ιστορία και παιδεία, γ) τα τεχνήματα του λόγου, οι τεχνικές και οι τέχνες. Τέλος, στην τρίτη ενότητα του τόμου σχολιάζεται έμμεσα η επίκαιρη, παιδαγωγική και ποιητική διάσταση της έννοιας της κατασκευής
επιμέλεια: Παναγιώτης Πούλος
έτος: 1996
ISBN: 960-7711-00-9
σελίδες: 464
διαστάσεις: 24x17εκ.
τιμή: 25.00€