Ιμμάνουελ Καντ
< πίσω στους Συγγραφείς

Ιμμάνουελ Καντ φωτογραφία Ο Ιμμάνουελ Καντ (Immanuel Kant) γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1724 στο Καίνιξμπεργκ. Από το 1732 ως το 1740 μαθήτευσε στο κολλέγιο Fridericianum και το 1740 μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Καίνιξμπεργκ. Τυπικά εγγεγραμμένος στη Θεολογική σχολή, αφοσιώνεται κυρίως στη μελέτη της φιλοσοφίας και της φυσικής. Το 1747 δημοσιεύει το πρώτο του έργο: Σκέψεις πάνω στην πραγματική αξιολόγηση των ζωτικών δυνάμεων. Από το 1747 ως το 1756 ο Καντ εξασφαλίζει το βιοπορισμό του παραδίδοντας μαθήματα κατ' οίκον, ενώ το 1755 ο Καντ αρχίζει να παραδίδει μαθήματα στο πανεπιστήμιο ως άμισθος υφηγητής. Δημοσιεύει ένα άρθρο πάνω στους σεισμούς, με αφορμή το σεισμό της Λισαβόνας, και τη Γενική ιστορία της φύσης και θεωρία του ουρανού, που αποτελεί την πιο σημαντική συμβολή του στο τομέα των φυσικών επιστημών. Από το 1760 ο Καντ αρχίζει να παίρνει μέρος στα πιο επίμαχα προβλήματα του Διαφωτισμού. 1759: Δοκίμιο σχετικά με τον οπτιμισμό, 1762· Περί της ψευδεπίγραφης λεπτότητας των τεσσάρων συλλογιστικών σχημάτων, 1763· Το μόνο δυνατό θεμέλιο για την απόδειξη της ύπαρξης του Θεού και Δοκίμιο για την εισαγωγή της έννοιας του αρνητικού μεγέθους στη φιλοσοφία, 1764· Παρατηρήσεις πάνω στο αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου και Δοκίμιο σχετικά με τις ασθένειες του νου 1766· Ερμηνεία των ονείρων ενός οραματιστή μέσω των ονείρων της μεταφυσικής. Το 1770 o Καντ αναγορεύεται τακτικός καθηγητής και καταλαμβάνει την έδρα της μεταφυσικής και της λογικής. Με την αναγόρευσή του αυτή θα δημοσιεύσει την περίφημη μελέτη Περί της μορφής και των αρχών του αισθητού και του νοητού κόσμου. Μετά από 11 χρόνια δημοσιεύεται Η κριτική του καθαρού λόγου κείμενο δύσκολο και ο Καντ δημοσιεύει το 1783 σε πιο προσιτή μορφή τα Προλεγόμενα σε κάθε μελλοντική μεταφυσική περιλαμβάνοντας τις κύριες ιδέες του Καθαρού Λόγου. Με τα κείμενα Τί είναι Διαφωτισμός; και Ιδέα μιας καθολικής ιστορίας από κοσμοπολίτικη άποψη το 1784 ο Κσντ αρχίζει να παρεμβαίνει άμεσα στη διαμάχη γύρω από τη φιλοσοφία του διαφωτισμού. Την επόμενη χρονιά 1785 εμφανίζεται το πρώτο από τα μεγάλα έργα του, αφιερωμένα στην ηθική: Θεμέλια της μεταφυσικής των ηθών. Μέχρι το θάνατό του το 1804 θα δημοσιεύσει μια πλειάδα έργων.

Τέσσερα δοκίμια κριτικής φιλοσοφία

Με τα δοκίμια «Τι σημαίνει: Προσανατολίζομαι στη σκέψη;», «Το τέλος των πάντων», «Περί ενός αριστοκρατικού τόνου που πρόσφατα υψώθηκε στη φιλοσοφία», «Εξαγγελία της επικείμενης περάτωσης μιας πραγματείας για την αιώνια ειρήνη στη φιλοσοφία», που δημοσίευσε ο Καντ στην επιθεώρηση Berlinische Monatsschrift, επιχειρεί να υπερασπιστεί την κριτική φιλοσοφία απέναντι σε επιθέσεις και προπάντων να δείξει πώς αυτή απαντά στην κρίση του ύστερου Διαφωτισμού: πώς επιτυγχάνει να διαμεσολαβήσει τη φυσικοεπιστημονική εικόνα του κόσμου με την ηθικοπρακτική αυτοκατανόηση των ανθρώπων και με την κοινή εμπειρία της ζωής. Oύτε οι κλονισμένες βεβαιότητες της ορθολογιστικής μεταφυσικής και της θετικής θρησκείας ούτε, από την άλλη, η τάση της εποχής που στρέφεται στο άμεσο αίσθημα και στην ιδιοφυή ατομικότητα μπορούν κατά τον Καντ να εξασφαλίσουν μια ενιαία εικόνα του ανθρώπου και του κόσμου.
πρωτότυπος τίτλος: Was hei?t: Sich im Denken orientiere? - Das Ende aller Dinge - Von einem neuerdings erhobenen vornehmen Ton in der Philosophie - Verkuendigung des nahen Abschlusses eines Traktats zum ewigen Frieden in der Philosophie
μετάφραση: Γιάννης Πίσσης
επιμέλεια: Γιάννης Πίσσης
έτος: 2012
ISBN: 978-960-9535-29-8
σελίδες: 146
διαστάσεις: 21x14εκ.
τιμή: 7.00€