ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΜΕΑ - ΤΟΠΙΚΑΝΗΣΟΣ ARTΚΑΤΑΛΟΓΟΣΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑENGLISH
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
> 26.11.2003
ΔEΛTIO TYΠOY Aφορά: Kώστα Θ. Kαλφόπουλο (επιμ.) Κείμενα: Α. Αστρινάκης, H. S. Becker και Β. Geer, H. Blumer, H. Garfinkel, B. G. Glaser και L. Strauss, P. Lazarsfeld, G. Psathas, A. Schutz H ποιοτική παράδοση στις κοινωνικές επιστήμες

Aθήνα, 26 Nοεμβρίου 2003

ΔEΛTIO TYΠOY


Aφορά: Kώστα Θ. Kαλφόπουλο (επιμ.)
Κείμενα: Α. Αστρινάκης, H. S. Becker και Β. Geer, H. Blumer, H. Garfinkel, B. G. Glaser και L. Strauss, P. Lazarsfeld, G. Psathas, A. Schutz
H ποιοτική παράδοση στις κοινωνικές επιστήμες
Eκδόσεις νήσος, Aθήνα 2003
Σελίδες 223. 20 Eυρώ

Aπό τις εκδόσεις νήσος, στη σειρά Υλικά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα προγραμματικά κείμενα μιας σημαντικής κοινωνιολογικής παράδοσης, της ποιοτικής κοινωνιολογίας, που σφράγισε ήδη από τη δεκαετία του ’60, την εξέλιξη των κοινωνικών επιστημών, εισαγάγοντας νέες μεθοδολογικές, ερευνητικές και θεωρητικές αντιλήψεις στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών.

Στα «κλασσικά» πλέον κείμενα των εκπροσώπων της ποιοτικής παράδοσης, που έχει τις ρίζες της στις αναζητήσεις του Georg Simmel, του Edmund Husserl και της Σχολής του Σικάγου, οι συγγραφείς (Howard S. Becker, Herbert Blumer, Harold Garfinkel, Barney G. Glaser και Anselm L. Strauss, Paul Lazarsfeld, Alfred Schutz), με σημαντικό ερευνητικό έργο στο ενεργητικό τους, έχοντας ήδη συμβάλει σημαντικά στην ανανέωση της κοινωνικής έρευνας, συγκρούονται δημιουργικά με τον (νέο)θετικισμό και τον λειτουργισμό.

Παράλληλα, στα άρθρα και τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στον τόμο αποτυπώνεται το χειραφετησιακό μήνυμα και ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός ενός σημαντικού κοινωνιολογικού ρεύματος, που σηματοδότησε τον επιβαλλόμενο επαναπροσανατολισμό των κοινωνικών επιστημών με επίκεντρο την μεθοδολογία, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την αξία του υπό διερεύνηση υποκειμένου.

Ο ερευνητικός και μεθοδολογικός πλουραλισμός, που επιτρέπει στην φαινομενολογία, την εθνομεθοδολογία ή τη συμβολική διάδραση να συνδιαλέγονται με ποιοτικές ερευνητικές μεθόδους, συνδέεται άμεσα με τις αναζητήσεις των σημαντικών αμερικανών και ευρωπαίων κοινωνιολόγων και με την ανανέωση της κοινωνιολογικής θεωρίας.

Το επίμετρο του Αντώνη Αστρινάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) προσδιορίζει με σαφήνεια τους δεσμούς της ποιοτικής παράδοσης με την μικροκοινωνιολογία, προβάλλοντας σύγχρονα γνωσιοθεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα, που εμπλουτίζουν τον σχετικό διάλογο, ενώ η εισαγωγή του επιμελητή παρουσιάζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό την ιστορία και την επίδραση της ποιοτικής παράδοσης, ασκώντας παράλληλα κριτική στην «φιλολογική διαχείριση» των κοινωνιολογικών ρευμάτων στην Ελλάδα.

Ο τόμος συμπληρώνεται με εργοβιογραφικά στοιχεία, καθώς και με μία επιλογή βασικής βιβλιογραφίας, στο πλαίσιο μιας χρηστικής έκδοσης που μπορεί να καλύψει με επάρκεια τόσο τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και τα ενδιαφέροντα του υποψιασμένου αναγνώστη.
Δελτίο Τύπου
επιστροφή
copyright νήσος