ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΜΕΑ - ΤΟΠΙΚΑΝΗΣΟΣ ARTΚΑΤΑΛΟΓΟΣΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑENGLISH
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
> 1.10.2007
Ρολάν Μπαρτ, S/Z

Ρολάν Μπαρτ
S/Z
Μετάφραση: Μαργαρίτα Κουλεντιανού
Επίμετρο: Κύρκος Δοξιάδης
σελίδες: 368, τιμή 25 ευρώ
εκδόσεις νήσος 2007

«Έχετε γνωρίσει ποτέ καμιά από τις γυναίκες με εκείνη την κεραυνοβόλο ομορφιά που αψηφά τις επιθέσεις της ηλικίας, οι οποίες στα τριάντα έξι τους δείχνουν πιο ελκυστικές απ' όσο υπήρξαν δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα; Το πρόσωπό τους είναι μια ψυχή γεμάτη πάθος, αστράφτει. Κάθε χαρακτηριστικό τους λάμπει από ευφυϊα. Κάθε πόρος διαθέτει ξεχωριστή λάμψη, ιδιαίτερα στο φως. Τα γοητευτικά μάτια τους προκαλούν, αρνούνται, μιλούν ή σωπαίνουν. Η ομιλία τους είναι με αθώο τρόπο σοφή· η φωνή τους επιδεικνύει τα μελωδικά πλούτη των πιο κοκέτικα τρυφερών και γλυκών τόνων. Βασισμένοι στις συγκρίσεις, οι έπαινοί τους κολακεύουν τους πιο ευαίσθητους εγωισμούς. Μια κίνηση των φρυδιών, το παραμικρό παίξιμο του ματιού, το χείλος τους που σουφρώνει επιβάλλουν ένα είδος τρόμου σε όσους εξαρτούν από αυτές τη ζωή και την ευτυχία τους. Άπειρη από τον έρωτα και πειθήνια στο λόγο, μια μικρή κοπέλα μπορεί να παρασυρθεί. Αλλά για τις γυναίκες αυτές, ένας άνδρας πρέπει να ξέρει, όπως ο κύριος ντε Ζοκούρ, να μην φωνάζει όταν, την ώρα που κρύβεται σε ένα δωματιάκι, η καμαριέρα τού τσακίζει δύο δάχτυλα στο κλείσιμο της πόρτας. Το να αγαπάς αυτές τις πανίσχυρες σειρήνες σημαίνει να βάζεις τη ζωή σου σε κίνδυνο, έτσι δεν είναι; Γι' αυτό ίσως τις αγαπάμε με τόσο πάθος! Μια από αυτές ήταν η κόμισσα ντε Λαντί.» ? Honore de Balzac, Σαραζίν

S/Z: Κάτω από τον τίτλο, ή το μονόγραμμα, εμφανίζεται μια ιδιαίτερα αινιγματική νουβέλα του Μπαλζάκ, που τη σημασία της την είχε υπογραμμίσει ήδη ο Ζορζ Μπατάιγ: το Σαραζίν. Το κείμενο το βρίσκουμε εδώ κομμμένο σε «λεξήματα» ?αλλά και ολόκληρο στο τέλος του βιβλίου? δομημένο σαν ταξινόμηση με πολλές εγγραφές, ακτινογραφημένο, «αφουγκρασμένο», με τη φροϊδική σημασία της λέξης.
Ο Μπαρτ υιοθετεί μαι μέθοδο ανάλυσης που δίνει έμφαση στον «πλουραλισμό της κριτικής, στη δομιστική ανάλυση της αφήγησης, στην επιστήμη του κειμένου, στις ρωγμές της διαλεκτικής γνώσης, στο σύνολο όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που παίρνουν θέση στη (συλλογική) συγκρότηση μιας απελευθερωτικής θεωρίας του Σημαίνοντος». Το S/Z αποτελεί τομή, σηματοδοτεί τη μετεξέλιξη της σημειολογίας (ως «πρακτικής λόγου») στην ανάλυση κειμένου, και ταυτόχρονα το πέρασμα από τον στρουκτουραλισμό στον μεταστρουκτουραλισμό: θα μπορούσε να ιδωθεί ως η ιδρυτική πράξη της ανάλυσης κειμένου (ήτοι της μεταστρουκτουραλιστικής σημειολογίας). Ο Μπαρτ εγκαθιδρύει τη συγκεκριμένη πρακτική λόγου διαπράττοντάς την κυριολεκτικά: αναλύει το κείμενο, το ανατέμνει, παρουσιάζοντάς το «ολόκληρο» αλλά μόνο προκειμένου να το αποσυνθέσει σε 561 κομματάκια («λεξήματα») μπροστά στα μάτια μας.
επιστροφή
copyright νήσος