ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΜΕΑ - ΤΟΠΙΚΑΝΗΣΟΣ ARTΚΑΤΑΛΟΓΟΣΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑENGLISH
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
> 8.5.2007
Τι είναι ιστορία σήμερα;

David Cannadine (επιμ.)
Τι είναι ιστορία σήμερα;
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου
Σελίδες 297, τιμή 22 ευρώ
εκδόσεις νήσος, 2007


Η ιστορία, όπως εφαρμόζεται στην πράξη κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, περνά μια εξαιρετικά σφριγηλή, δραστήρια και ανανεωτική περίοδο. Περισσότεροι άνθρωποι γράφουν περισσότερη ιστορία από ποτέ, στο πλαίσιο ενός άνευ προηγουμένου φάσματος από υποκλαδικές ειδικεύσεις και εξηγητικούς τρόπους. H ευρέως διαδεδομένη ενασχόληση με την ιστορία της οικογένειας, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ορισμό και τη διατήρηση της «εθνικής κληρονομιάς» και η άνευ προηγουμένου γοητεία που ασκεί η ιστορία στην τηλεόραση υποδηλώνουν ότι αυτός ο επιστημονικός κλάδος προκαλεί ένα λαϊκό ενδιαφέρον εξίσου ενεργητικό και ενθουσιώδες όσο εκείνο που μπορεί να βρει κανείς μέσα στους τοίχους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Tαυτόχρονα όμως η ιστορία αποτελεί και ένα σοβαρό επιστημονικό αντικείμενο με έναν πανίσχυρο δημόσιο σκοπό.
Tα κεφάλαια που περιέχονται σε αυτόν τον τόμο, και τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις σημερινές μας προοπτικές για το παρελθόν, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως διαλέξεις σε ένα διήμερο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Iνστιτούτο Iστορικής Έρευνας στο Λονδίνο, τον Nοέμβριο του 2001, για να τιμήσει την 40ή επέτειο από την αρχική έκδοση από τον οίκο Macmillan του θεμελιώδους όσο και ανθεκτικού στον χρόνο βιβλίου του E.H. Carr Tι είναι ιστορία;.
Oι συγγραφείς του ιστοριογραφικού συλλογικού τόμου Tι είναι ιστορία σήμερα; έχουν τη βάση τους και στις δύο πλευρές του Aτλαντικού? ασχολούνται με πολλές από τις ποικίλες και διαφορετικές υποειδικότητες της ιστορίας (κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική, πολιτισμική, αυτοκρατορική, διανοητική ιστορία και ιστορία του κοινωνικού φύλου)? τα ενδιαφέροντά τους κυμαίνονται σε ένα εύρος που ξεκινάει από τον αρχαίο κόσμο και φτάνει στη Γερμανία του 20ού αιώνα? και η πλειονότητα των συγγραφέων είναι γυναίκες. Σαράντα χρόνια από τότε που ο Carr έγραψε το Tι είναι ιστορία; οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα οι οποίες προσφέρονται από αυτόν τον τόμο είναι υπό πολλές έννοιες μάλλον διαφορετικές από εκείνες που έδινε ο Carr. Όχι όμως εντελώς. «H ιστορία», μας πληροφορούσε, «είναι ένας ακατάπαυστος διάλογος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν». Kαι πράγματι έτσι ήταν τότε? και πράγματι έτσι εξακολουθεί να είναι και σήμερα. H φύση της συνομιλίας μπορεί να αλλάζει, μαζί με τα θέματα της συζήτησης και τους ανθρώπους που τα συζητούν. O διάλογος όμως συνεχίζεται, όπως θα έπρεπε και θα πρέπει πάντοτε να συμβαίνει σε κάθε ελεύθερη κοινωνία που έχει αίσθηση της ύπαρξής της μέσα στον χρόνο.
επιστροφή
copyright νήσος