ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΜΕΑ - ΤΟΠΙΚΑΝΗΣΟΣ ARTΚΑΤΑΛΟΓΟΣΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑENGLISH
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
> 9.6.2018
Μια λογοτεχνική διαδρομή από τη νεωτερική στην ανατολική πόλη

Μορφές κατοίκησης στην Αθήνα στο τέλος του 19ου αιώνα. Αρχιτεκτονικός χώρος και λογοτεχνία: Ροΐδης, Κονδυλάκης, Μητσάκης, Παπαδιαμάντης, Σπανδωνής κ.ά.

Η αρχιτέκτονας Αλίκη Σπυροπούλου ξεναγεί κοινό και αναγνώστες σε μια λογοτεχνική διαδρομή στην Αθήνα όπου έρχονται σε αντίστιξη η νεωτερική πόλη με την πόλη της Ανατολής. Η διαδρομή περιλαμβάνει αναφορές σε πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως ο αστικός ιστός και τα δημόσια κτίρια που αναδεικνύουν άλλοτε τη νεωτερικότητα και άλλοτε την παράδοση, καθώς και σε μια σειρά λογοτεχνικών κειμένων συναφούς θεματολογίας.
Παράλληλα ο ηθοποιός Βασίλης Καραμπούλας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο Η Αθήνα μας, του Ν. Σπανδωνή και τα διηγήματα: «Το Πανόραμα» του Μ. Μητσάκη, «Αι Αθήναι ως Ανατολική πόλις» και «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ανάγνωση των λογοτεχνικών αποσπασμάτων θα συσχετιστεί με τις τοποθεσίες που περιγράφουν.

Χώρος: Αφετηρία το Μετρό Πανεπιστήμιο, τερματισμός στο Θησείο. Το σημείο εκκίνησης είναι στο μετρό Πανεπιστήμιο, στην έξοδο προς την Ακαδημία, συγκέντρωση στα σκαλιά μπροστά από το Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει και ένα δέντρο με την απαραίτητη σκιά.

Διαδρομή: Λεωφ. Πανεπιστημίου, Στοά του Βιβλίου, Γεωργίου Σταύρου, Αιόλου, Ερμού, Καπνικαρέα, Πανδρόσου, πλ. Μοναστηρακίου, Άρεως, Δεξίππου, Πανός, Πελοπίδα, Μάρκου Αυρηλίου, Λυσίου, Πολύγνωτου, Άρεως, Αδριανού και ο τερματισμός στο σταθμό του Θησείου.

Στάσεις: Πανεπιστήμιο, Στοά του Ββιβλίου, Αιόλου-Σοφοκλέους, Αγία Ειρήνη, εκκλησία Καπνικαρέας, πάνω από την Ρωμαϊκή Αγορά, Άγιος Φίλιππος, απέναντι από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, εκκλησία Αγίων Ασωμάτων, Θησείο.

Ώρα εκκίνησης: 11.00 Η διάρκεια είναι περίπου 1 ώρα και μισή και περιλαμβάνει το περπάτημα, την ξενάγηση και την ανάγνωση λογοτεχνικών αποσπασμάτων.

Συμμετοχή ελεύθερη. Επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210 3250058, 6938391005 και στο email: aliki.spyr@gmail.com
επιστροφή
copyright νήσος